Карбонари, масони, камористи, мафиози

Виж: Българи - гарибалдийци.

Risorgimento

Борбата за обединение на Италия

Последица от националистическата пропаганда на Мацини, политическия опортюнизъм на Кавур и военните качества на водача Гарибалди. Италия, дотогава разделена и под контрола на европейските сили, династии и католическата църква,
се оказва политически  обединена под контрола на  Пиемонт и  на Савоите, за изненада на вдъхновителите й. В Тоскана
и Пиемонт е приета  нова Конституция, целта на която е освобождаването от Австрия.  Дребните либерали от средната
класа се ръководят от  идеята за обединение   наред с борбата за откъсване от Австрия.  Млада Италия,  основана през 1831 г. от националиста Мацини, довежда борбата  до  победен  край. Мацини пропагандира демократическа революция като път за обединението на Италия. През февруари 1849 г. той оглавява въстанието срещу папата в Рим, след което, в края на месеца е на чело на Римската Република. Тази демократическа по характер революция довежда до намесата на  Франция, която се самообявява за протектор на папата. Французите нахлуват и побеждават римския легион на Мацини.  Папата е възстановен, а борбата за демокрация в Италия - временно потушена.


Мацини - душата

Биография

Мацини

Джузепе Мацини

(1805 - 1872)


Гарибалди - мечът

Биография

Гарибалди

Джузепе Гарибалди

(1807-1882)

Гарибалди е наричан още "Героят на двата свята" заради участието му в борбата за свобода в Латинска Америка, Италия и Франция.

 


Кавур - умът

Биография

Кавур

Камило Бенсо, Конт ди Кавур

(1810-1861)

2003